קניין רוחני

קצת אחרת: "קוד פתוח" בהכל – במוסיקה, בספרות, בציור…

Creative Commons, חברה ללא כוונת רווח, חוששת כי התפשטות ההגנה על קניין רוחני תביא לחסימת היצירתיות והחדשנות. לפיכך, היא מחפשת דרכים לאפשר לאמנים, סופרים, ויוצרים אחרים לחלוק את יצירותיהם באופן חופשי.

מקימי החברה, אשר הצליחו לגייס כמיליון דולר עד כה, טוענים כי הגנה מוגזמת על נכסי קניין רוחני, כמו החוק אשר התקבל ב- 1998 בארה"ב, המרחיב את ההגנה על זכויות יוצרים ב- 20 שנים נוספות, עלולה להביא לחסימת יצירתיות.

יחד עם זאת, החברה תתרכז בעיקר באיתור אותם תחומים ה"ראויים" להיות נכס חברתי ולא קניין פרטי – ובמציאת דרכים לאפשר ליוצרים לחלוק את יצירותיהם באופן חופשי ביתר נוחות. מקימי החברה סבורים שאם יהיה קל יותר ליוצרים לחלוק את יצירותיהם, הם ירבו יותר לעשות זאת.

הערה שלנו: בטענה זו יש הגיון רב. האתר במה חדשה הפופולארי מעודד יוצרים רבים ובכללם יוצרים בעלי שם לחלוק את יצירותיהם בחינם.

הפרוייקט הראשון של החברה הינו יצירת מצבור של הסכמי רישוי אשר יאפשר לאמנים לחלוק את יצירותיהם בכפוף לתנאים מסוימים (למשל: העתקת שירים למטרות לא-מסחריות, על מנת לאפשר "בניית" קהל, הצגת יצירות ספרותיות כל עוד מוצג שם המחבר, וכן הלאה).

בהשראת "אופנת הקוד הפתוח" בענף התוכנה, אשר הביאה מתכנתים רבים לחלוק את עבודתם עם הכלל, סבורה Creative Commons כי ניתן לעודד יוצרים מוכשרים לחלוק באופן דומה את יצירותיהם עם הכלל, ובתמורה לקבל, למשל, הטבות מס (במקום מזומנים).

בדירקטוריון החברה מכהנים מומחים מהשורה הראשונה בתחום הקניין הרוחני.