Allmän information

Patent historier

Första patentet beviljat i England

Det allra första engelska patentet beviljades av Henry VI till den flamländske John Utynam år 1449. Patentet var för en ny typ av tillverkningsprocess för

Läs mer »

Det allra första engelska patentet beviljades av Henry VI till den flamländske John Utynam år 1449. Patentet var för en ny typ av tillverkningsprocess för målade glasfönster i Eton College.

Patentet beviljades genom ett öppet brev märkt med “King’s Great Seal” och kallades för” Letter Patent” (av latinets ”Literae Patentes” vilket betyder “ett brev som ligger öppet”)

2036 sätt att öppna en vinflaska

Med elektricitet, manuellt, pneumatiskt, med hävarm, utan hävarm, via länksystem eller anordningar inbyggda i korken. Öppningsanordningar för vinflaskor fortsätter ständigt att utvecklas.

Läs mer»

Med elektricitet, manuellt, pneumatiskt, med hävarm, utan hävarm, via länksystem eller anordningar inbyggda i korken. Öppningsanordningar för vinflaskor fortsätter ständigt att utvecklas. Även 130 år efter att David W. Davis uppfann den traditionella korkskruven.

År 2020 funderar vi fortfarande vilka verktyg vi skall använda för att servera och äta våra måltider. Vi uppfinner ständigt nya verktyg för att lösa problemen i köket. Det kan vara allt från att skala äpplen till att kärna ur avokadon.

Efter ett par rundor i vår patentdatabas kom vi fram till att just skruvkorken är det absolut mest patenterade köksredskapet vi har. Så mycket som 2036 stycken olika patent har beviljats för skruvkorken under historiens gång. Allt för att hjälpa oss att öppna vinet lättare och snabbare.

Häpnadsväckande nog existerar hela 242 av dessa patent än idag.

Handsfree paraply

Vid tillfällen då vi gått igenom vår patentdatabas har vi hittat många intressanta berättelser om patent. Vissa av dem är sanslöst roliga, konstiga och fantastiska.

Läs mer »

Vid tillfällen då vi gått igenom vår patentdatabas har vi hittat många intressanta berättelser om patent. Vissa av dem är sanslöst roliga, konstiga och fantastiska. Medan vandra av dem löser kanske ett problem på flera olika sätt.

Följande patent behöver knappt inte förklaras. Vi vet alla hur det känns att försöka hålla händerna varma medan du håller ett paraply i iskallt regn. Med ett handsfree paraply går det att ha händerna i fickorna eller att använda sin mobil trots att regnet öser ner.

Dessa två patent inlämnades i USA 1994, men eftersom det nu har gått över 20 år är de inte längre giltiga utan tekniken är fri att användas.