פטנטים

סריקת פטנטים – עשה זאת בעצמך!

הקדמה

ביצוע סריקת פטנטים מקיפה וממצה איננה דבר של מה בכך.

ראשית יש להגדיר בצורה נכונה את אסטרטגיית החיפוש בהתאם לסוג החיפוש המבוקש. שנית יש לבחור את מאגרי המידע הנכונים, ולבסוף, להכיר טכניקות ומתודולגיות חיפוש כלליות ויחודיות לכל מאגר ומאגר.

יש לזכור כי "פרסום קודם" המהווה PRIOR ART אינו רק פרסום של פטנט אלא כל פרסום אשר נגיש לציבור. לכן רצוי במידת האפשר (חיפוש מסוג זה הוא כמעט אינסופי) לבצע גם חיפוש כללי באינטרנט ובמאגרי מידע מדעיים (מאמרים וספרות מקצועית).

כמובן שלאחר ביצוע חיפוש באופן עצמאי, עדיף תמיד, להיעזר בחברות המתמחות בסריקות פטנטים. לחברות אלה יש גישה למאגרי מידע וכלי חיפוש יחודיים ,שאין לאדם הפשוט והן מעסיקות מהנדסים המומחים במידענות במגוון תחומים טכנולוגיים.

החברה המובילה בישראל לחיפושי פטנטים הינה חברת ניוטון חיפוש פטנטים בע"מ. לחברה סניפים בארה"ב, שוודיה והוד השרון. ניתן להזמין חיפושי פטנטים באתר החברה באופן מהיר וידידותי- www.patentest.co.il

מאגרי פטנטים חינמיים

אף על פי שביצוע סריקת פטנטים מקצועית ומקיפה הינו מקצוע בפני עצמו, אפשר וגם רצוי לבצע סריקה ראשונית בכוחות עצמך, ולו רק על מנת לקבל התרשמות ראשונה על מצב הפטנטים בתחום הרלוונטי. לשם כך, ניתן להיעזר בשפע של מקורות מידע זמינים וללא תשלום.

להלן סקירה של כמה מאגרי פטנטים חינמיים מרכזיים, המכילים פטנטים מאושרים ובקשות פטנט –

  1. Espacent http://worldwide.espacenet.com/-

האתר הרשמי של משרד הפטנטים האירופי (EPO). מהווה כיום את אחד ממאגרי הפטנטים החינמיים המקיפים ביותר. הוא מכיל לא רק פטנטים ובקשות אירופאיות אלא גם פטנטים ובקשות ישראלים, אמריקאים, יפנים, סינים, דרום קוריאנים, קנדיים, אוסטרלים ועוד ארצות רבות אחרות. באתר זה ניתן לבצע חיפוש לפי מילות מפתח בכותרות, בתקצירים (ABSTRACT) ובפרטים הביבליוגרפיים (שם ממציא, שנה וכ´) ולפי סיווגים.

  1. אתר רשות הפטנטים האמריקאית (USPTO) http://patft.uspto.gov –

בהתחשב בעובדה שארה"ב מהווה הן מקור עיקרי לחדשנות טכנולוגית בעולם והן את השוק הגדול ביותר עבור פטנטים והמצאות מכל העולם זהו אחד המאגרים הגדולים והמקיפים ביותר (ממציאים רבים מכל העולם רושמים את הפטנטים שלהם לא רק בארצם אלא גם בארה"ב). באתר זה ניתן לבצע חיפוש לפי מילות מפתח בכל מקום במסמכי הפטנט/בקשה (תקצירים, פרטים תיאור ההמצאה, תביעות וכ´) ולפי סיווגים.

  1. גוגל פטנטים http://www.google.com/patents –

מאגר מידע של גוגל המכיל את כל הפטנטים והבקשות המצויות במאגר רשות הפטנטים האמריקאית. בניגוד לאתר הרשמי, ממשק המשתמש פשוט ואינטואטיבי יותר. כמו כן, לא מדובר בבסיס נתונים פשוט, אלא סוג של מנוע חיפוש חכם שמדרג את התוצאות לפי סדר רלבנטיות.

  1. WIPO – http://www.wipo.int/patentscope/search/en/search.jsf – פורטל החיפוש של WIPO – הארגון הבינלאומי לקניין רוחני של האו"ם. מכיל את כל בקשות הפטנט שהוגשו לארגון ולמשרד הפטנטים האירופי ובנוסף אוספים לאומיים של מדינות עם מאגרים יחסית קטנים כדוגמת ישראל, מדינות מאפריקה ומדינות מדרום אמריקה. באתר זה ניתן לבצע חיפוש לפי מילות מפתח בכל מקום במסמכי הפטנט/בקשה (תקצירים, פרטים תיאור ההמצאה, תביעות וכ´) וכן לפי סיווגים. ניתן לחפש גם בשפות השונות בכללם עיברית.
  2. מאגר רשות הפטנטים הישראלי http://www.ilpatsearch.justice.gov.il/UI מאגר רשות הפטנטים מכיל מידע עדכני על פטנטים שהוגשו בישראל ומאפשר ביצוע חיפוש במאגר באמצעות מאפיינים שונים. המידע הקיים באתר כולל נתונים ביבליוגרפים בהתאם למצב הפרסום של בקשת הפטנט ואפשרות לצפיה בנסח הפטנט ולהפקת תדפיס הנסח. לבקשות פטנט שהתפרסם קיבולן קיימת אפשרות לצפייה במסמכי הבקשה השונים (תקציר,
    טופס הבקשה, פירוט, תביעות, שרטוטים) ולהפקת תדפיסי המסמכים.

שיטות חיפוש

קיימות מספר שיטות לערוך חיפוש פטנטים. להלן הסבר קצר על כל אחת מהשיטות:

  1. חיפוש על פי מילות מפתח

הדרך הקלה והאינטואיטיבית יותר לבצע סריקת פטנטים עצמאית היא באמצעות הגדרת מילות מפתח המתארות את ההמצאה ואופן השימוש בה. אתרי ה- espacenet, USPTO ואחרים מציעים שני דרכים לחיפוש ע"פ מילות מפתח:

א. חיפוש בוליאני – בשיטה זו, החיפוש מתבצע ע"פ צירוף בוליאני של שתי מילות מפתח או יותר.

למשל, אם ברצונך לחפש פטנטים של מתגים אלקטרוניים, ייראה הצירוף הבוליאני כך:

electronic and switch

על מנת למקד את החיפוש ולצמצם את מספר התוצאות המתקבלות, מציעים רוב בסיסי הנתונים אפשרות להפעלת מסננים שונים, כגון: סיווג בינלאומי של תחום הפטנט, שם הממציא, מדינת מגוריו של הממציא, תקופת זמן מוגדרת וכיו"ב.

ב. חיפוש מתקדם – מתבצע ע"פ רצף של מילות מפתח המופרדות ביניהן ע"י סימני פיסוק ואופרטורים בוליאניים.

בהתייחס לדוגמא הקודמת, חיפוש של פטנטים על מתגים אלקטרוניים או מכאניים, לשימוש בתעשיית הרכב, יעשה ע"פ רצף המילים הבא:

(electronic or mechanic) and switch and (automotive or car or vehicle)

כמובן שניתן להרחיב עוד יותר את רצף מילות המפתח, שיכסה את התחום המבוקש בצורה טובה יותר.

  1. חיפוש פטנטים ע"פ סיווגים

דרך אחרת לחיפוש, היא ע"פ סיווגים, קיימים שלושה סיווגים רשמיים עיקריים המקטלגים את הפטנטים לפי נושאים: אמריקאי, אירופאית ובינלאומי (קיימת חפיפה בין הסיווג האירפאי לבינלאומי) . חיפוש כזה הינו מורכב יותר אך מבטיח חיפוש ממצא וממוקד.

ניתן לעשות התאמה בין הסיווגים באתר ה- USPTO : http://www.uspto.gov/go/classification/index.htm התאמת (אמריקאי –בינלאומי) US-to-IPC .

לצורך הדגמה נתאר כעת ביצוע חיפוש על פי סיווג אמריקאי של ה-USPTO.

באתר ה USPTO ניתן לקבל קטלוג מסווג של הפטנטים לפי נושאים. הסיווג הראשוני נעשה לפי CLASS המאגד בתוכו רשימה של תת-סיווגים SUBCLASSES לפי נושא ההמצאה.

מערכת הקטלוג מספקת מערכת הגדרות קצרה של הפטנטים בכל אחד מהסיווגים והתת –סיווגים.

לדוגמא המצאה מתחום הרכב הנוגעת להגדלת החיכוך ומניעת החלקה:

ה CLASS הראשי המתאים הוא:

301 LAND VEHICLES: WHEELS AND AXLES

ה SUBCLASS התואם הוא

41.1 Traction increasing

יכולים להיות SUBCLASS נוספים המצמצמים את תחום ההמצאה:

42 Chains

SUBCLASS זה לפי הגדרתו כולל המצאות בתחום הגדלת החיכוך העושות שימוש בשרשראות.

יש כמה דרכים לתאר את הסיווג המתאים:

א) לפי נושא ה CLASS הראשי.

ב) http://www.uspto.gov/go/classification/selectnumwithtitle.htm .

ג) חיפוש באינדקס נושאים: לפי סדר אלף בית או בעזרת מנוע לפי מילים.

http://www.uspto.gov/go/classification/uspcindex/indextouspc.htm

בינלאומי:

http://www.wipo.int/classifications/fulltext/new_ipc/index.htm

ד) חיפוש חופשי לפי מילים בתוך הסיווג.

http://www.uspto.gov/go/classification/index.htm

ה) מציאת פטנטים בחיפוש חופשי לפי מילים, באותו התחום, ובדיקת הסיווג התואם.

  1. חיפוש מתקדם המשלב בתוכו חיתוך של כמה שדות – מילות מפתח, סיווגים וכו´.
  2. חיפוש פטנטים לפי מתחרים

חיפוש על פי מילות מפתח וסיווגים הוא יעיל במיוחד לחיפושי פטנטיבליות. אולם במקרה של חיפושי חופש פעולה, קיימת אפשרות לחפש פטנטים לפי בעלי הפטנט (APPLICANT). לפיכך ניתן לאתר פטנטים של חברות מתחרות המפתחות מוצרים דומים.

חיפוש מסוג זה יכול לתרום לראיה הכוללת של אופי הפטנט שיש לרשום, וכן הכרת הפיתוחים העתידיים של המתחרים.

לסיכום, אנו מדגישים שוב שאין בתוצאות החיפוש, ובוודאי בתוצאות של חיפוש ראשוני הנעשה באופן עצמאי, בכדי להצביע חד-משמעית על הימצאות או העדר פטנטים דומים או זהים לשלך במדינות השונות. יחד עם זאת, חיפוש מקצועי ומקיף הנעשה ע"י אנשי מקצוע יכול להקטין אי-ודאות זו במידה ניכרת.