יזמות

8 טיפים לגישה "יזמית"

  1. חייכו!

אתם עומדים לצאת לדרך שתשנה את חייכם. עשו לכם מנהג בעסקים (גם בחיים…). חייכו לכל עבר. חיוכים אינם רק סגולה לאריכות ימים – אלא כלי עסקי יוצא מן הכלל. משקיעים ואנשי עסקים אוהבים אנשים מחייכים. ידוע כי חלק ניכר מההשקעות ושיתופי הפעולה נחתמים על בסיס אישי, משום ש"המשקיע מרגיש נוח איתכם". כמובן, שהכרחי שיהיה לכם מוצר מעולה, אבל מוצרים מעולים רבים לא הצליחו לגייס השקעה משום שהיזמים אשר עמדו מאחוריהם לא עוררו סימפטיה.

הבינו, יש לכם סיבה יוצאת מן הכלל לחייך. אם תחייכו – לא תוכלו להפסיד. אמנם, ייתכן שכסף שהשקעתם ירד לטמיון, ואיתו הרבה חלומות – אבל יזמים רבים, אפילו שנכשלו במיסחור מיזם מסוים, מצאו עבודה מצויינת, או הצליחו להגיע למסחור מוצלח של המיזם השני או השלישי שלהם, בזכות הקשרים האישיים והסימפטיה כלפיהם שיצרו ב"תהליך היזמות" הראשון שלהם.

  1. למדו היטב את השוק

דעו מהם המוצרים הקיימים בשוק, ולא רק בשוק הישראלי. הכירו את השחקנים בשוק, ולא רק את השחקנים החשובים ביותר, והכירו אותם טוב – דעו לא רק מי החברות הפועלות בשוק, אלא גם מיהם בעלי התפקידים החשובים העובדים בהן, מהו הרקע שלהם, וכיצד יוצרים איתם קשר. אל "תחפפו" לרגע בלימוד השוק, כי באותו שוק טמונים זרעי ההצלחה (או הכישלון) שלכם.

  1. האמינו במוצר שלכם

דעו שהוא טוב. דעו מדוע הוא טוב, ומדוע הוא טוב ממוצרים אחרים בשוק (אחרי שלמדתם את השוק היטב). דעו מהם היתרונות היחסיים של המוצר שלכם, ומה היתרונות היחסיים שלכם כיזמים. אל תסתפקו בתחושה אינטואיטיבית שהמוצר שלכם הוא טוב – דעו לתרגם אותו לכסף, וכשאתם עושים זאת – התבססו על פרמטרים סבירים. היו מוכנים להשקיע זמן, מחשבה, מאמץ וכסף במוצר שלכם, ועשו זאת. משקיע לעולם לא ישקיע כסף במוצר שאפילו היזם שלו לא רוצה להשקיע בו. אין יזמות בלי סיכון! אתם חייבים להיות מוכנים ליטול על עצמכם סיכון.

  1. אל תתאהבו במוצר שלכם

הקשיבו טוב לאלה שאומרים לכם מהם הדברים הטובים במוצר שלכם, והקשיבו עוד יותר טוב למבקריכם. לעולם אל תתייחסו לביקורת באופן אישי. תמיד חישבו – אולי יש בביקורת משהו? אולי המוצר באמת לא טוב? דעו לתת לעצמכם תשובות מניחות את הדעת לביקורת המופנית כנגד המוצר, משום שכשתעמדו מול משקיעים, הם ישאלו אתכם בדיוק אותן שאלות. אם לא תצליחו להשיב לביקורת על המוצר שלכם באופן המניח את הדעת – ותרו עליו! אל תשכחו שאתם משקיעים השקעה אדירה, וחבל שהשקעה זו תהיה לחינם.

  1. היו מקצועיים

היו המבקרים הגדולים ביותר של עצמכם. לעולם – שאלו את עצמכם במה ניתן לשפר את המוצר, ועשו זאת. המשיכו לעקוב אחרי השוק גם אחרי שלמדתם אותו פעם אחת. התעדכנו בהתפתחויות אחרונות. היו מנויים לכל המגזינים העוסקים בתחום בו אתם עוסקים. בקרו בכל התערוכות והכנסים המקצועיים הנוגעים לתחום בו אתם עוסקים, והשתתפו באופן פעיל. נצלו כל הזדמנות להכיר אנשים מתוך השוק. בעתיד – תזדקקו לקשרים אלה.

  1. אל תחלמו על התעשרות מהירה ללא עבודה

הכינו עצמכם לכך שהליך היזמות ידרוש מכם לילות רבים בלי שינה – והרבה מאוד עבודה. הכינו עצמכם גם לכך שהתעשרות לעולם לא נעשית ביום אחד, או בזמן מאוד קצר. יחד עם זאת – יזמות הינה עדיין הדרך המהירה ביותר להתעשרות. דעו זאת.

  1. אל תחשבו על מכירת המוצר/רעיון/חברה שלכם

עידן החברות הנבנות-כדי-להימכר נגמר. אל תחשבו כיצד להימכר. חשבו כיצד להרוויח. יזמים הבונים חברות על מנת למוכרם בעתיד נתפסים כיזמים שאינם מחויבים לרעיון שלכם. חשבו איך לצמוח ולייצר רווחים. כאשר תעשו זאת – הקונים יעמדו בשורה.

  1. היו חשדניים, אך לא יותר מדי

רבים מן האנשים אשר תפגשו במהלך דרככם ירצו להרוויח, ומעטים ירצו לשתף אתכם ברווחים. דאגו להגן על המצאתכם בפטנט במידת האפשר, ולהחתים את האנשים עמם אתם נפגשים על הסכם סודיות במידה ופטנט אינו אפשרי. צאו מנקודת הנחה שאינכם יכולים לסמוך על אף אחד – ופעלו בהתאם כדי להבטיח את זכויותיכם. תדאגו לייצוג משפטי למן הרגע הראשון, ותנו לעורכי הדין שלכם לנהל מו"מ במקומכם. יזמים רציניים תמיד מיוצגים על ידי עורכי דין. וודאו שגם אם אתם מגיעים לפגישות ללא עורך דין, אתם עושים זאת מטעמים אסטרטגיים, ובעצה אחת עם עורך הדין, ולא משום שאינכם רוצים לשלם.

אל תהיו חשדניים יותר מדי – אם להמצאתכם עומק טכנולוגי בוודאי ניתן לחשוף את הרעיון הכללי העומד בבסיסה, בלא לחשוף את הדרך למימושה. ההמצאות שגילוי הרעיון שבבסיסן כמוהו כגילוי ההמצאה הן רבות – אך למרביתן ערך כלכלי מועט.

בטחו בבעלי המקצוע שאתם מעסיקים. התייחסו אליהם כשותפים ורתמו אותם למאמץ למסחר את המצאתכם גם באמצעות שיתופם באחוזים מן הפרוייקט. לרוב, אם בעלי המקצוע אותם תעסיקו יהיו מוכנים לקבל אחוזים מן הפרוייקט במקום חלק מן התשלום, זוהי אינדיקציה לכך שהם מאמינים בפרוייקט – וגם לכך שיעשו עבודה טובה יותר בקידומו.

לעולם בחרו שלושה בעלי מקצוע שאתם יכולים לבטוח בהם: עורך פטנטים, עורך דין וכלכלן. בפני שלושה אלה תצטרכו לחשוף את הכל, ועל כן וודאו שאתם מרגישים עמם מאוד בנוח. מרבית האנשים בתחום זה ישרים, ובלא עזרתם – לא תוכלו להשיג דבר.