קניין רוחני

מדוע להגביר את ההשקעות ב-IP דווקא בתקופת משבר?

אנו נדרשים לאחרונה לעתים קרובות והולכות לשאלה כיצד יש לנהוג בהשקעותיה של החברה בקניין הרוחני בתקופות משבר.

תשובה טובה ניתן למצוא בדבריה של שלומית הארט, אנליסטית בחברת המחקר גרטנר. לפי הארט, ענקית ציוד הטלקומוניקציה הקנדית נורטל נטוורקס קרסה משום ש"לא טיפלה נכון בנושא החדשנות" ומשום ש"נתקעה, למעשה, בבועה הקודמת".

השקעה בחדשנות בכלל ובקניין רוחני בפרט כמוה כהשקעה בשיווק – יש להשקיע תמיד בחדשנות ובשיווק שכן שני גורמים אלה הם הגורמים המרכזיים המסייעים לארגון לשרוד בשוק התחרותי. תנאי השוק לא רק שאינם משנים עובדה בסיסית זו, אלא מקצינים אותה. אם בשוק פורח שורדות גם חברות אשר השקעתן בחדשנות ובשיווק אינה מספקת, הרי שבשוק במשבר יישרדו רק אותן חברות המשכילות להשקיע בחדשנות ובשיווק באופן קונסיסטנטי.

ההשקעה בקניין רוחני כיום, תעמיד את אותן חברות אשר ישרדו את המשבר בנקודת פתיחה מצויינת עם היציאה מן המשבר.

השקעה בקניין רוחני בתקופת משבר היא בניגוד לאינטואיציה של מנהלים רבים, המעדיפים לחתוך את כל ההוצאות ה"לא הכרחיות" על מנת שניתן יהיה להשקיע במשאב האנושי ולהימנע מפיטורין. אלא, שזוהי מסקנה שגויה. על חברה להגיב לתנאי השוק המשתנים, ואם הצורך בעובדים פוחת בעקבות ירידה בכמות ההזמנות, למשל, פיטורים הם צעד כואב, אך הכרחי. מאידך, הפגיעה בהשקעות בקניין רוחני תעמיד חברות אשר יבחרו במסלול זה בפני שוקת שבורה, כאמור, לכשיסתיים המשבר. למעשה, תביעת הפרה של קניין רוחני על ידי חברה אשר לה פורטפוליו פטנטים נרחב יכולה להיות המסמר האחרון בארונה של חברת טכנולוגיה אשר תגיע חבוטה לסוף המשבר, וטוב שיהיו בידי חברה כזו הפטנטים משלה, כ"ארסנל הרתעה".