קניין רוחני

2003 בקניין הרוחני – השנה שהייתה

שנת 2003 הייתה שנה מרתקת ומעוררת אופטימיות לא רק בכלכלה העולמית, אלא גם בעולם הקניין הרוחני, עם שינויים מקיפים והבטחות גדולות עוד יותר. סיכום שנה.

סימני מסחר

באיחור ניכר, הצטרפה השנה, סוף סוף, ארה"ב (ב-2 לנובמבר) לפרוטוקול מדריד, התוכנית הבינלאומית החשובה ביותר לשיתוף פעולה בתחום סימני המסחר, ובעקבות הצטרפות זו, הפך היום ההליך להגשת סימן מסחר במרבית מדינות העולם החשובות לפשוט הרבה יותר.

בעקבות ארה"ב, צפוי האיחוד האירופי להצטרף לפרוטוקול מדריד כיחידה אחת, עד סוף שנת 2004, כך שניתן יהיה להגיש במסגרת פרוטוקול מדריד סימן מסחר אירופי.

הצעה חשובה אליה יש לשים לב היא ההצעה להפוך את הספרדית לשפה רשמית במסגרת פרוטוקול מדריד, על מנת למשוך מדינות מדרום אמריקה.

גם אירופה גילתה השנה פתיחות לשפות שונות מאנגלית בבקשות לסימני מסחר אירופאיים.

התפתחות חשובה נוספת היא הסכמתם של המדינות החברות באיחוד האירופי לוותר בהדרגה (תוך 4 שנים) על החיפושים המדינתיים, כך שחיפוש אחד יספק על מנת לקבל סימן מסחר אירופי.

השנה החל לעבוד, באופן מסיבי, ההליך להגשת מדגמים אירופיים, והזרם, אט אט, מתגבר.

בית הדין האירופי לצדק עסק השנה רבות במתן פסיקות חשובות בענייני סימני מסחר.

בין השאר, קבע בית הדין האירופי קריטריונים לגבי סימני מסחר על צבע, על צליל, בעניין סימני מסחר מתארים, ובעניין דילול.

גם בארה"ב התקבלו החלטות חשובות בנושאי דילול וערך מבחין, ובית המשפט העליון הפדראלי אף קבע הלכה חשובה כי לא ניתן ליהנות הן מהגנת הסימן המסחרי והן מהגנת זכויות היוצרים. כמו כן, הרחיב השנה בית המשפט האמריקאי את סמכות השיפוט הבינלאומית שלו, תוך שהוא יוצר "איום" על רשמי דומיינים לא-אמריקניים.

בישראל, פיצה מעדנות ניצחה את הפיצה של זוגלובק, בתביעה מעניינת על הפרת סימן מסחרי.

פטנטים

במהלך מרבית השנה התרחשו דיונים מאסיביים, אשר ידעו עליות ומורדות, בסוגיית הפטנט האירופי. נכון לעכשיו, נראה כי ידו של הפטנט האירופי על העליונה, והוא אמור להפוך לממשות בשנת 2006, כאשר בית דין אירופי לפטנטים יוקם 4 שנים לאחר מכן, בשנת 2010.

במהלך השנה, הוקמו בתי דין מיוחדים לקניין רוחני באיטליה ובספרד, ואולי הגיע הזמן להתחיל לחשוב על כאלה גם בארץ. באנגליה, יצר החוק הסדר של סדר דין מהיר בענייני פטנטים, ובינתיים, נראה כי העניין עובד.

במהלך השנה, חלו התפתחויות מעניינות במלחמה המתמדת בין חברות התרופות לבין המדינות המתפתחות על גישה לתרופות במחירים סבירים.

מלחמה בזעיר אנפין בעניין זה התרחשה בעקבות תיקוני חקיקה בארה"ב, אשר איפשרו לחברות מארה"ב לייבא מקנדה תרופות ביבוא מקביל. תיקוני חקיקה אלה הביאו לאיומים של חברות תרופות אמריקניות על קמעונאיות קנדיות לבל ימכרו תרופות לארה"ב.

התפתחויות מעניינות, המערבות הכרעות משפטיות ומוסריות כאחד, היו השנה מסביב לשאלת הפטנטביליות של אורגניזמים של אדם, ומסביב לשאלות השיבוט של בני אדם.

התפתחות מעניינת נוספת הייתה מסביב לשאלת הפטנטביליות של תוכנה באירופה. הפרלמנט האירופי אמר, למעשה, "כן" שהוא "לא" על פטנט על תוכנה באירופה.

עניין השווה לאזכור בפני עצמו הינו הניצחון המשפטי העצום של חברת Eolas על מייקרוסופט במשפט פטנטים, בעקבותיו נדרשה מייקרוסופט לשלם 521 מיליון דולרים לאיאולס על הפרת פטנטים. יחד עם זאת, נראה כי עוד לא נדמו התותחים בקרב זה בעקבות ערעור שהגישה מייקרוסופט, והחלטה נדירה ביותר של רשם הפטנטים האמריקני לבחון מחדש את תוקפם של הפטנטים של איאולס.

מלחמת ענק נוספת ומתוקשרת לא פחות היא מלחמתה של SCO ב-IBM ולהיפך, בתביעת ענק על מיליארד(!) דולר. בינתיים – IBM מובילה.

זכויות יוצרים

גם השנה פעלו חברות התקליטים לסגירה של חלפניות קבצים. הפעם – נתבעה Imesh הישראלית, אך ההתפתחות המשמעותית ביותר של השנה האחרונה בתחום זכויות היוצרים היה הצעדים שהחלו חברות התקליטים לנקוט, בניגוד לכל הציפיות, כנגד משתמשים בודדים. אלפי "מורידי שירים" כבדים נתבעו השנה על ידי חברות התקליטים, במטרה להרתיע את היתר. במידה מסוימת – המהלך הצליח.

באוסטרליה, חויבו אוניבסיטאות אוסטרליות להעביר מידע לחברות התקליטים על משתמשים במחשבי האוניברסיטה אשר ביצעו הפרות זכויות יוצרים.

מאידך, השנה החלו, סוף סוף, ניסיונות רציניים להקמת שירותי החלפת קבצים חוקיים, בתשלום. נאפסטר קמה מן המתים, מייקרוסופט הקימה שירות משלה, וגם בארץ, מנסה NMC למכור שירים באינטרנט.

מהלך משמח נוסף ביצע תאגיד המדיה Universal אשר הועיל, סוף סוף, להוריד את מחירי התקליטים.

חלפניות הקבצים, מצדן, הקימו חזית אחידה, ואף נחלו מספר נצחונות.

באנגליה נקבע כי אינטרנט קפה אשר צרב עבור לקוחותיו דיסקים אינו יכול להתנער מאחריות באמצעות טענות כי לא ידע אילו קבצים הכילו הדיסקים.

בארץ – ניהלה אקו"ם קרב רחוב מתוקשר עם תחנת הרדיו גל"צ, אשר כמעט והשביתה את שידורי התחנה. בסופו של דבר, נמצא הפתרון, והרדיו לא נדם.